לשיחה עם נציג
תפריט

התקנים הירוקים בענף הבניה בישראל הם עניין חשוב לכל מי שרוצה לקבל נקודות לבניה ירוקה, לעמוד בדרישות ת"י 5281 וכן לתרום לצמצום האפקט של איי חום עירוניים, ליצור מבנה מקיים עבור הדיירים, חסכוני ויעיל יותר בהוצאות אנרגיה ועוד.

א.צ. עומדים בחזית הפיתוח, ייצור ושיווק של פתרונות ירוקים לבניה בישראל, מגישים – מדריך קצר על תקנים נדרשים לבנייה ירוקה.

מה זה מוצר בעל תקן ירוק?

מוצרים בעלי תקן ירוק הם מוצרים המאפשרים למי שמיישם אותם לקבל נקודות LEED – תקן אמריקאי לבניה ירוקה. אז אילו תקנים כדאי להכיר בתחום?

ת"י 5281 – תקן ישראלי לבניה ירוקה

החל מחודש מרץ 2022 התקן הישראלי לבנייה ירוקה  – תקן 5281, הפך מחייב. התקן עצמו עובד בשיטת צבירת נקודות המתורגמות לכוכבים, בכדי לתת אומדן לבנייה ירוקה. לכל אחד מהפרקים המפורטים בתקן יש ניקוד מוגדר ולשם עמידה בדרישת התקן המינימלית (כוכב אחד) יש לצבור מספיק נקודות. חלק מקטגוריות התקן הינן חובה ובסה"כ ניתן להגיע גם עד 5 כוכבים, לבניין מצטיין בבנייה ירוקה.  הקטגוריות השונות כוללות שימוש באנרגיה, זיהום קרקע, שימוש במים, שימוש בחומרי בנייה ירוקים, צמצום פסולת ופליטת זיהום, שימוש מושכל בתחבורה, ניהול אתר בניה, יישום תהליכי חדשנות ועוד. התייחסות מיוחדת ניתנת לפרק החומרים והמוצרים המתאימים להקמת בניינים לפי התקן הירוק – מוצרים וחומרים בעלי תו תקן ירוק של מכון התקנים הישראלי, או תו EPD.

תקנים ירוקים בעולם הבנייה

EPD (Environmental Product Declaration)

זהו סוג של הצהרה המעידה על תכונות המוצר והערך הסביבתי שלו, על ידי חישוב ההשפעה של המוצר על הסביבה מרגע הייצור שלו ועד לשימוש בו בתהליך הבניה ולאחריו. 

ההצהרה כוללת התייחסות לחומרי הגלם מהם מיוצר המוצר, האם נגרם נזק סביבתי כתוצאה מייצור שלו, האם נוצרה פסולת בתהליך הייצור, האם זו פסולת רעילה, האם נפלטים גזי חממה כתוצאה מתהליכי אריזה ושינוע, מהי רמת הצריכה של אנרגיה ומים בתהליכי הייצור ועוד.

שימוש במוצרים עם תו EPD מעניק ניקוד וקרדיט לפי תקן LEED לבניה ירוקה. כמו כן, לחברת א.צ. סל המוצרים הגדול ביותר בעל תקנים בינלאומיים לבנייה ירוקה, כדוגמת EPD, LCA, ו-LEED.  

תו ירוק של מכון התקנים הישראלי – מוצר בעל תו ירוק של מכון התקנים הישראלי הוא מוצר שעבר בדיקות מקיפות כדי לוודא שהוא נחשב ידידותי לסביבה לפי שורה ארוכה של מדדים.

במסגרת הבדיקה בודקים את מפעל המקור של המוצר ואת צורת ניהול האנרגיה במפעל כדי לוודא כי מדובר על מפעל שעושה מאמצים לצמצום הזיהום הנפלט ממנו.

חומרי הגלם מהם מיוצר המוצר נבדקים גם הם כדי לוודא שאינם כוללים מתכות מסוכנות או חומרים מזהמים אחרים. בנוסף בודקים את מידת ההתכלות של המוצר כדי להבטיח מינימום פגיעה בסביבה.

עם זאת, מוצרים המגיעים ממדינות אחרות עם תקנים ירוקים מוכרים, יכולים לקבל את התו בלי לעבור את הבדיקות של מכון התקנים הישראלי כדי למנוע עיכוב במתן התו.

לסיכום, א.צ. טכנולוגיות מציעים מגוון רחב של טכנולוגיות, מערכות ומוצרים ירוקים לבנייה, לצד ייעוץ מקצועי ליישום פתרונות מתקדמים שיכולים לספק לכם את התוצאות הטובות ביותר. למידע נוסף – דברו איתנו!