לשיחה עם נציג
תפריט

המאמר נכתב ע"י צוות מומחי האיטום של א.צ. טכנולוגיות מתקדמות לבניה.

איטום חדרים רטובים, כגון איטום מקלחות – חדרי רחצה, שירותים, חדרי סאוונה, מטבחים וחללים נוספים שנעשה בהם שימוש במים, קובע את איכות החיים במבנה המגורים בכלל והשימוש בחדר הרטוב בפרט. השימוש בחלל הרטוב מייצר לחות ורטיבות ועל כן מצריך פתרונות עמידים ואיכותיים להבטחת איטום מיטבי, והוא בעל השפעה מכרעת על עמידות המבנה לאורך זמן.

בחירת חומרים והנחיות כלליות

איטום חדרים רטובים מושתת על בחירה נכונה של חומרי האיטום והתאמתם לסוג הבנייה והתשתית. מומלץ להיעזר בבעל מקצוע בעל ידע וניסיון בתחום האיטום. ייעוץ מקצועי עשוי להבטיח בחירה נכונה של חומרים וביצוע איכותי של עבודת האיטום.

אנחנו ב א.צ. טכנולוגיות מתקדמות לבניה, ממליצים על מספר חומרי איטום ביטומניים משחתיים, בהתאם לפרמטרים של המבנה והתשתית שבהם יעשה השימוש:

  • ספירגום B-412, מבית א.צ.טכנולוגיות מתקדמות לבניה
    איטום ביטומני חד-רכיבי בעל כושר אטימה מעולה! ליישום בהתזה או במריחה של שכבה אחת של עד 5 מ"מ. מגשר על סדקים מעל 2 מ"מ ומתאים לתו התקן האירופאי לחומרי איטום ביטומניים EN DIN 18195. החומר משמש לאיטום משטחי בטון תת-קרקעיים, רצפות חדר אמבטיה, מרפסות ועוד. מצטיין בהידבקות לבטון יבש ולח.
  • נאפופלקס פרופיטק 1, תוצרת MC BAUCHEMIE, גרמניה
    איטום ביטומני חד-רכיבי מועשר בפולימרים, בונה עובי בשכבה אחת ומגשר על סדקים מעל 2 מ"מ. בעל תווי תקן אירופאיים EN15814 ו- EN DIN 18195  משמש לאיטום והגנה של חלקי מבנה תת קרקעיים, מרתפים, רצפות חדרים רטובים, מרפסות ועוד.
  • נאפופלקס פרופיטק 2, תוצרת MC BAUCHEMIE, גרמניה
    איטום ביטומני דו-רכיבי מועשר בפולימרים, בונה עובי בשכבה אחת, מהיר ייבוש, ומגשר על סדקים מעל 2 מ"מ. בעל תווי תקן אירופאיים18195 EN 15814  – EN DIN  משמש לאיטום קורות יסוד, מרתפים, רצפות חדרים רטובים, מרפסות ועוד.

איטום חדרים רטובים נחלק לשני שלבי ביצוע: איטום קירות ואיטום רצפות.
במאמר זה נעסוק באיטום רצפות חדרים רטובים בחומרי איטום ביטומניים משחתיים מעל גבי צנרת הדלוחין ולאחר כיסויה בבטון.
לאיטום קירות אנו ממליצים להשתמש בחומרי איטום צמנטיים, כגון ספירקוט E-731 שעליהם יודבקו בהמשך אריחי קרמיקה או פורצלן, המפורטים במאמר איטום חדרים רטובים בחומרי איטום צמנטיים.

שימוש בחומר איטום מצריך עבודה יסודית ומקצועית, וביצוע מדויק ועקבי של הנחיות היצרן. מילוי הוראות אלה הוא תנאי הכרחי לקבלת תוצאה מיטבית.

הכנות לפני ביצוע האיטום

שלב ההכנות חשוב ביותר להצלחת המשימה (ביצוע לקוי או חלקי שלו עלול לגרום לכשל כללי של מערכת האיטום).

התערובת לביצוע עבודות ההכנה מבוססת על מלט וחול ביחס של 2:1. לתערובת יש להוסיףLTX 101   דבק על בסיס לטקס SBR. בסיום עבודות ההכנה יש להמתין כ- 72 שעות לייבוש הבטון. ביומיים הראשונים יש לבצע אשפרה (הרטבה) של הבטון, לפחות פעמיים ביום.

אין לבצע איטום בחומרים ביטומנים משחתיים על גבי בטון שלא סיים את התייבשותו. הלחות שעדיין כלואה בבטון עלולה לגרום לניתוק חומר האיטום מן מהתשתית, ולעקר את כל מערכת האיטום.

 

חומרי איטום וגמר ידידותיים לסביבה

שלב 1- אופן ההכנה:

  1. יש לבצע ניקיון יסודי של התשתית משאריות טיח, בטון, אבק ולכלוך.
  1. במידה וצנרת המים והדלוחין בולטת מהרצפה יש לבצע ביטון שלה באמצעות תערובת צמנטית המורכבת מ-2 חול ים נקי + 1 מלט+ LTX 101 מדולל 3:1 במים עד לעבידות. הביטון ייעשה תוך יצירת שיפועים מתונים בתערובת הצמנטית והחלקה שלה.
  1. יציקת סף הפרדה (חגורה) מבטון בפתח הכניסה לחדר הרטוב. על הסף להיות נמוך בכ 3-4 ס"מ מתחת לגובה הריצוף המתוכנן. יציקה זו נועדה ליצור מחסום למניעת מעבר רטיבות אל מתחת לריצוף של שאר חלקי המבנה. יש לוודא חיבור בעזרת ברזלי זיון בין היציקה לקירות.
  2. יש לבצע חגורת בטון בהיקף החדר בגובה של כ-5 ס"מ מעל הריצוף. יש להתייחס כמובן לרוחב הבלוק איתו בונים את הקירות, ולבצע את החגורה בהתאם.
  3. יצירת העגלות (העגלות או רולקות הן יציקות בצורת סהר) בכל מפגש קיר-רצפה, כמו גם בתחתית סף הפרדה המתואר בסעיף 3. מומלץ לבצע את העבודה עם המוצר ספיר 620– מלט בלתי מתכווץ לתיקוני בטון.
  4. החלקת הקירות הצמודים להיקף הרצפה עד לגובה של כ- 10 ס"מ מעל גובה הריצוף.
  5. יש לבצע קוביית בטון סביב צינור גיבריט חודר תקרה. מומלץ להשתמש בחומר מסוג ספיר גראוט 630.
  6. יש להמתין עד לייבוש מלא של שכבת הבטון, כ-72 שעות. כמו כן, יש לבצע אשפרה לבטון פעמיים ביום.
  7. יש לבצע ניקיון יסודי של שטח הרצפה וההעגלות מפסולת וחלקים רופפים.

שלב 2 – איטום הרצפה וההעגלות

יש להמתין לייבוש מוחלט של חומר האיטום בכל שכבה לפני ביצוע השכבה הבאה. יש לוודא שהשכבה קשה ויבשה לכל עומקה ולא רק בחלקה החיצוני. כיסוי שכבה טריה למחצה בשכבה עליונה חדשה ימנע את התקשות החומר ויפגע במערכת האיטום.
כמו כן, יש להקפיד על יישום חומר איטום בכמות מספקת סביב כל אזורי החיבור של הצנרת והבטון, בהתאם להוראות היצרן.

פירוט ביצוע האיטום:

  1. יש לנקות באופן יסודי את התשתית משאריות טיח, בטון ,אבק ולכלוך.
  1. יש למרוח פריימר ביטומני על הרצפה והקירות עד גובה של כ-5 ס"מ מעל קו הריצוף. יש להמתין לייבוש מוחלט של הפריימר, בהתאם להוראות היצרן.
  2. יש למרוח שכבה ראשונה של חומר איטום ביטומני כדוגמת נאפופלקס פרופיטק על פני כל השטח.
    כמות החומר ליישום וזמני הייבוש ייעשו בהתאם להוראות יצרן החומר.
  3. יש למרוח שכבה שנייה של חומר איטום ביטומני על גבי השכבה הראשונה לאחר שהתייבשה לגמרי. כאמור, יש להמתין לייבוש מוחלט על פי הוראות היצרן.
  4. מומלץ להגן על שכבת האיטום מפגיעות מכניות, באמצעות יריעת פלציב או בד גאוטכני.

סיכום והכוונה מקצועית

ענף הבנייה בכלל ותחום האיטום בפרט, הינם עולמות מתפתחים ומתחדשים ללא הרף. חומרים חדשים ושיטות עבודה מתקדמות יוצאים לאור ומוצגים בקצב מהיר, כשמטרתם להקל על תהליכי העבודה וליצור מבנים איכותיים ועמידים יותר מבעבר.

בבחירת חומרי איטום אין מקום לחיסכון או לפשרות, וכמוה גם בביצוע מדויק של תהליכי עבודה ומילוי אחר הוראות היצרנים. מבנים וחללים שלא נאטמו כראוי או שמערכת האטימה שלהם ניזוקה עקב התעלמות מהנחיות היצרן, עלולים לגרום נזק בלתי הפיך לחלקים נרחבים במבנה ועד לנזק מערכתי במבנה כולו, שעלות תיקונו עלולה להגיע למאות אלפי שקלים.

אם הינך מעוניין בהנחיות נוספות, ליווי מקצועי או הדרכה על איטום חדרים רטובים אתה מוזמן לפנות לאלינו בטלפון 08-9150190

א.צ. בטוח שתצליח!
המומחים של א.צ. טכנולוגיות מתקדמות לבניה