לשיחה עם נציג
תפריט

מהי החשיבות של איטום מבנה?

פעולת האיטום מהווה שלב חיוני הן בתהליכי בניה חדשים והן בתהליכי שיקום ותיקון של מבנים קיימים. איטום מבנים נועד להגן על המבנה, הן חיצונית והן פנימית, מפני נזקי רטיבות, נזילות, ירקת, עובש או פטרת אשר נגרמים כתוצאה ממזג האוויר. בכל פרויקט בנייה אופייני, תהיה התייחסות לפעולת האיטום ולמשטחים עליהם היא מיושמת, כגון איטום קירות (פנימיים או חיצוניים), איטום מרפסות, איטום חדרי אמבטיה ושירותים (אשר הינם חדרים רטובים החשופים יותר ללחות ורטיבות), איטום חלונות ועוד. מבין סוגי האיטום אותם אפשר ליישם בבנייה, יש להתייחס גם לאיטום חיובי ולאיטום שלילי. 

המונח חיובי או שלילי מתייחס למעשה לכיוון בו מיושם האיטום- האם הוא מיושם מהכיוון בו המפגע מגיע, או מהכיוון הנגדי. במאמר הנוכחי נסביר בהרחבה על שני סוגי האיטום.  

איטום חיובי ואיטום שלילי

מהו איטום חיובי?

האיטום החיובי מיושם בשלבים המוקדמים של הקמת המבנה, כצעד שנועד למנוע מפגעים עתידיים. האיטום החיובי מתבצע על גבי החלק החיצוני של המבנה, כך שלמעשה נוצרת הפרדה טובה ויעילה בין קירות המבנה לבין נזקים סביבתיים העלולים לחדור אל פנים הבית כמו מים, רוח ואף קרקע רטובה. 

האיטום החיובי מיושם למעשה מהכיוון בו ישנה סכנה לחדירת מפגע, כך שבעת התרחשות של מפגע מסוים (למשל חדירת מים), המפגע יפגוש את האיטום וימנע את הגעתו אל הבטון. כך, תמנע כניסת המפגע אל תוך הבית והוא ייעצר באיטום. כלומר, הכוונה ב"חיובי" הינה עם כיוון כניסת המפגע. 

אין ספק כי האיטום החיובי הוא העדיף ביותר, מכיוון שאין כל מפגעים חיצוניים שיכולים לחדור את האיטום ולהגיע למבנה (בטון). משום כך, ניתן לראות כיצד בשנים האחרונות פרויקטים רבים של בניה מיישמים את שיטת האיטום הזו בשלבי הבניה המוקדמים (כשהדבר מתאפשר).

מהו איטום שלילי?

בשונה מהאיטום החיובי, האיטום השלילי מתבצע בחלקו הפנימי של המבנה, וזאת כיוון שאין ברירה ואין כל דרך אחרת לגשת אל החלק החיצוני. לדוגמא, במקומות תת קרקעיים כמו מרתף או מקלט, אין דרך להגיע אל החלק החיצוני של מבנים אלו כיוון שהם נמצאים בעומק האדמה. לכן, במקומות אלו עבודות האיטום מתבצעות בחלקו הפנימי של המבנה.

האיטום השלילי (לעומת האיטום החיובי) אינו מיושם מהכיוון שממנו ישנה סכנה לחדירת מפגע, אלא מהכיוון הנגדי. הכוונה היא שבעת התרחשות מפגע, המפגע יפגוש קודם את הבטון, יעבור אותו ורק אז יפגוש את שכבת האיטום. גם כאן, ברגע שהמפגע פוגש בשכבת האיטום, אין סכנה לקירות הפנימיים של המבנה. 

איטום שלילי מתבצע גם במקרים בהם מתגלים כשלים של איטום במבנה קיים, כמו סדקים או חריצים בקירות, אשר גורמים לנזילות הפוגעות בקירות הפנימיים של הבית. כדי לבצע תיקון של כשלים אלו, ולהחזיר את אפקט האיטום לקירות – יש צורך לבצע עבודות איטום מהצד הפנימי של הקירות בעזרת יישום של חומרי איטום מתאימים.

איטום חיובי ואיטום שלילי

מוצרים מתאימים לאיטומים חיוביים ושליליים

כפי שצוין לעיל, האיטום האידיאלי ביותר למבנים הינו איטום חיובי המאפשר איטום איכותי ביסודות המבנה, המחזיק מעמד למשך שנים רבות. כאשר אין ברירה ותנאי השטח אינם מאפשרים איטום חיובי, מבצעים את סוג האיטום השלילי.

בין אם מיישמים איטום חיובי במבנה ובין אם מיישמים איטום שלילי, יש להשתמש במוצרים המתאימים לסוג האיטום הנדרש.

קבוצת א.צ. מציעה טכנולוגיות מתקדמות לבניה, הכוללות מגוון של מוצרים איכותיים המיועדים לאיטום שלילי ו/או חיובי עבור מבני מגורים, מבני תעשייה או יישום על גבי תשתיות. מבין שלל מוצרי החברה, ישנם חומרי איטום צמנטיים אשר מיועדים ליישום חיובי או שלילי במבנים. שניים מהם מוצגים להלן לדוגמא. 

  • ספירקוט 731-E: איטום צמנטי חד רכיבי איכותי המיועד ליישום חיובי ו\או שלילי. החומר הינו חומר "נושם" וניתן ליישמו על גבי משטחים צמנטיים (קירות/רצפות) פנימיים וחיצוניים ולהשיג איטום אפקטיבי ויעיל למשך זמן. את הספירקוט ניתן ליישם לאיטום קירות בחדרים רטובים, יסודות בנין, מרתפים ועוד. 
  •  אלסטוקוט E-707: חומר איטום צמנטי דו רכיבי גמיש מאוד, המאפשר איטום חיובי ושלילי על סוגים שונים של משטחים צמנטיים חיצוניים או פנימיים. לחומר יש כושר הידבקות גבוה לבטון, והוא מתאים ליישום כחומר הגנה ואיטום מפני קורוזיה במאגרי מים, ביובים, איטום קירות חוץ, יסודות בנין, מרתפים, מרפסות מרוצפות, קורות מסד ועוד. 

השימוש במוצרי האטימה השונים נעשה על פי שיקולי הצוות המקצועי אשר מכיר את האתר ומודע לתכונותיו ומגבלותיו. כמו כן יש להתחשב בגורמים רבים באתר הבניה כגון תשתיות, מזג אוויר, גורמי סיכון חיצוניים המתרחשים או עלולים להתרחש בעתיד ועוד. על נתונים אלו ואחרים, הצוות המקצועי יבחר באיזה סוג חומר יש להשתמש.
במידה ויש לכם שאלות, או שאינכם בטוחים מה החומר המתאים ביותר לפרויקט שלכם, הצוות הטכני המקצועי של קבוצת א.צ. ישמח לתת ייעוץ והכוונה. פנו אלינו בלשונית "צור קשר" ונשמח לסייע.