לשיחה עם נציג
תפריט

כבעלי מקצוע העוסקים בענף הבניה, וודאי נתקלתם במונח 'נקודות LEED לבניה ירוקה'. אנחנו כאן כדי להסביר לכם מה זה בדיוק, למה אתם שומעים על זה יותר ויותר לאחרונה, איך זה קשור לפרויקטי בניה ירוקה וכיצד תוכלו גם אתם להתהדר בכך שהפרויקטים שלכם זכאים לניקוד ירוק על פי ה-LEED

 

תקן ה-LEED האמריקאית (Leadership in Energy and Environmental Design) נוסח לראשונה בשנת 1998, כשבניה ירוקה החלה את צעדיה הראשונים כסטנדרט בעולם הבניה הגלובלי. זוהי למעשה שיטת ניקוד המעודדת עיצוב, בניה ותפעול של מבנים ידידותיים לסביבה. תקן ה-LEED מתייחס לפרויקטי בניה חדשים בתחומי הבניה הרוויה, בניה פרטית ומסחרית, מוסדות ציבוריים ועוד, ולפרויקטי פיתוח, שיפוץ ותחזוקה למבנים קיימים.

 

LEED the way | מה המטרה?

 

הקיימות, האחריות החברתית והשמירה על הסביבה מתחילות ברצון. ברצון לשמור על הטבע, לשמור על הבריאות שלנו וברצון להוריש לדורות הבאים שלנו מקום טוב יותר ובריא יותר לחיות בו. לכן, כשמיישמים את הגישה הירוקה בענף הבניה, אשר הינו הענף המשמעותי ביותר בחיינו, הבניה הירוקה מתחילה כבר בתכנון- בלב ליבו של הפרויקט. בניינים ירוקים שומרים על הסביבה החיצונית בה מוקם הפרויקט, שומרים על הפועלים אשר עובדים עם חומרי הבניה ולבסוף יוצרים ושומרים על סביבה בריאה יותר גם לשוהים במבנה.

איך עושים זאת? מתכננים מערכות החוסכות במים ובאנרגיה, משתמשים מחומרים המפחיתים פסולת ופגיעה בסביבה, משתמשים במוצרים אשר אינם פולטים גזי חממה והינם בריאים למיישמי העבודה ולשוהים במבנה, מתכננים כיווני אוויר ובידוד איכותיים אשר יפחיתו צריכת חשמל ובעיקר חושבים על איך ליצור מבנים בריאים ואיכותיים למגורים ועבודה.

 

 

LEED

 

LEED לבניה ירוקה | לאילו קטגוריות מתייחסים?

 

השיטה מעניקה דירוג בניה ירוקה למבנים על בסיס חמישה מדדים: אנרגיה ואטמוספירה (במשקל 35% מהניקוד הסופי), אתרים ברי קיימא (במשקל 26%), מערכת מים יעילה, חומרים ומשאבים ירוקים, איכות הסביבה בפנים המבנה. מדדים אלו מתייחסים למחזור החיים של המבנה, מרגע הקמתו ועד לתום השימוש בו. עמידה בקריטריונים של מדדים אלו מעניקה ניקוד אשר מזכה ב-4 דרגות של בניה ירוקה-

  1. 40-49  נקודות – Certified
  2. 50-59 נקודות – Silver
  3. 60-79 נקודות – Gold
  4. 80 נקודות ויותר – Platinum

פרויקטים אשר מבקשים לקבל דירוג של מבנה ירוק על בסיס שיטת דירוג LEED המחמירה, נדרשים לעמוד בתנאי סף אשר מבטיחים את ההפחתה בפגיעה בסביבה, זאת בנפרד מהדירוג הסופי אותו יקבל המבנה.

מדינות רבות ברחבי העולם מתייחסות לשיטת הניקוד הזו ברצינות והחלו ליישם את דרישותיה, ביניהן אף ישראל. למשל, המבנה של חברת אינטל בחיפה זכה לדירוג Gold ומבנה "אקו טאוור" בתל אביב זכה לדירוג Platinum לפי שיטת ניקוד זו.

 

כיצד ה-LEED משתלב בתקן הבניה הירוקה 5281?

 

התקן לבניה ירוקה 5281 יהפוך להיות למחייב החל משנת 2021. מה זה אומר? כל מבנה שייבנה החל משנת 2021 חייב לעמוד בתנאי סף מסוימים כדי לזכות בניקוד של "מבנה ירוק". התקן מתייחס לתשע קטגוריות שונות הנוגעות לתהליכים ולשלבים שונים בתכנון המבנה (בין אם מדובר במבנה למגורים או כל מבנה אחר שאינו למגורים), כאשר לכל קטגוריה יש נקודות שניתן לצבור על שימוש במערכות המייעלות את צריכת האנרגיה, חומרים ירוקים, הפחתת זיהום האוויר והסביבה וכו'.

אחת מהקטגוריות מתייחסת לחומרים בהם משתמשים בתהליך הבניה. הקטגוריה הזו מחולקת לשימוש במוצרים בעלי תו ירוק, ייצור מקומי, שימוש בחומרים ממוחזרים או כאלה שניתן למחזר בסוף חייהם, חומרים ממקור אחראי, חומרים שעברו ניתוח מחזור חיים וחומרים בעלי תווים כדוגמת ה- EPD, LCA וכו'. בהתאם לכך, חומרים ומוצרים המעניקים נקודות לפי ה-LEED האמריקאי, יכולים להעניק ניקוד גם בהתאם לסעיפים של התקן לבניה ירוקה 5281 ובכך להעניק צבירת נקודות לפרויקט, בדרך לזכאות למבנה ירוק.

 

LEED בקבוצת א.צ. | צועדים לענף ירוק יותר

 

הבניה הירוקה נועדה לייצר סביבת מחייה ועבודה בריאה יותר על ידי שימוש בחומרים טבעיים וירוקים, ממוחזרים או ניתנים למחזור, בעלי פליטה נמוכה ושאינם מזהמים וכאלו אשר מובילים לחיסכון באנרגיה ובמשאבים. כחברה המספקת מגוון פתרונות מתקדמים בענף הבניה, אנו בקבוצת א.צ. פועלים להובלת שינוי תפיסתי בענף ולהטמעת הגישה של הבניה הירוקה.

אנו מפתחים, מייצרים ומייבאים פתרונות מתקדמים בתחומי האיטום, הגמר, השיקום והתשתיות, כאשר המטרה הסופית היא להרחיב את השימוש במוצרים חדשניים, בעלי קדמה טכנולוגית אשר מבטיחים הפחתת פסולת באתרים, הפחתת זיהום האוויר והסביבה, וכאלו הבריאים למיישמי העבודה, לשוהים במבנה ולסביבה, לטבע.

המוצרים שלנו הינם בעלי תו ירוק, בעלי תרומה סביבתית, בעלי תווי EPD, LCA וביניהם מוצרים המעניקים ניקוד לבניה ירוקה לפי שיטת ניקוד ה-LEED. בעזרם, ניתן לצבור נקודות לבניה ירוקה, לזכות בדירוג של "מבנה ירוק" ובראש ובראשונה, לצעוד צעד נוסף לעבר עולם נקי, טבע בריא ואנשים בריאים.