לשיחה עם נציג
תפריט

תחום הבניה הירוקה הפך להיות הרבה יותר מרק טרנד. הבניה הירוקה תורמת באופן משמעותי לשמירה על הטבע ואיכות הסביבה, ללא פגיעה באיכות הבניה ובסביבת המגורים הנוצרת עבור דיירי המבנה. מהסיבות האלו אנשים רבים מעוניינים לרכוש מבנים שהוקמו במסגרת תקני הבניה הירוקה, בין אם מדובר על מבנים פרטיים לצרכי מגורים, מבניים עסקיים וכן גם מבנים מסחריים ותעשייתיים.

מהי בניה ירוקה?

בניה ירוקה הינה שיטת בניה המקדמת את נושא איכות הסביבה, תוך מיקסום היתרונות הגלומים במשאבים וחומרי גלם טבעיים הקיימים בטבע. בעת בניה ירוקה, תהליך השמירה על איכות הסביבה ומשאבים חיוניים הקיימים בו, מתאפשר באמצעות חיסכון יעיל ומשמעותי של משאבים מתכלים ושימוש במשאבים טבעיים קיימים כמו שמש ורוח.

בניה ירוקה

מהי המטרה המרכזית בבניה הירוקה?

אחד מהגורמים המרכזיים לצריכת האנרגיה שהולכת ועולה הם מבנים, כיוון שהם פולטים גזים רעילים ומזהמים שונים הפוגעים בשכבת האוזון. משם כך המטרה העיקרית בבניה הירוקה היא לצמצם ככל הניתן פליטה של מזהמים אלו, וכן להפחית באופן ניכר בצריכת האנרגיה הנגרמת כתוצאה מהקמה נרחבת של בניינים בכל רחבי העולם.

באמצעות הבניה הירוקה ניתן ליצור סביבת מגורים איכותית ואידיאלית המאפשרת נוחות לדיירים מצד אחד, ומן הצד השני חיסכון באנרגיה ושמירה על משאבים טבעיים.

כדי להשיג את המטרה הזו, תהליכי הבניה הירוקה נשענים על כמה מאפיינים בולטים ביניהם שימוש בחומרים אשר אינם מזהמים את הסביבה, חומרים ממוחזרים, חומרים שניתן למחזר, חומרים שתהליך הייצור שלהם לא פגע בסביבה (או לפחות כאלו בעלי פגיעה מופחתת) ועוד, שימוש במערכות מתקדמות המנצלות את המשאבים הטבעיים כמו רוח ושמש כדי לחסוך באנרגיה, שימוש במערכות אשר יחסכו את השימוש בחשמל כמו לדוגמא מערכות בידוד תרמי לבניין, תכנון חלונות גדולים אשר יהוו מקור אוורור ותאורה טבעיים ועוד. 

תקנים בינלאומיים לבניה ירוקה

כדי לעמוד במטרות המרכזיות של הבניה הירוקה, קיימים תקנים בינלאומיים המדרגים ומודדים את תהליכי הבניה המבוצעים בשטח, זאת כדי להתאים את הדרישות לסוג המבנים המוקמים.

אחד מהתקנים החשובים והמשפיעים ביותר בתחום הינו התקן האמריקאי (LEED), שעל אף שהוא איננו מחייב תקן זה משמש ככלי מדידה הנפוץ ביותר בתהליך הקמת מבנים ירוקים. תקן זה מעניק לכל מבנה המיושם בשיטת הבניה הירוקה דרגות ניקוד הניתנות לצבירה, כך שכל מבנה יכול לקבל "ניקוד ירוק".  

מהו התקן הישראלי לבניה ירוקה?

התקן הישראלי לבניה ירוקה (ת"י 5281) הפך להיות מחייב עבור כל מבנה שמוקם משנת 2021, זאת במטרה להעלות את החיסכון האנרגטי, למנוע פגיעה במשאבים טבעיים ולקדם את תחום הבניה הירוקה בארץ.

תקן זה כולל אמות מידה שונות לקביעת מתן זכאות למבנה שהוקם בגישה הירוקה, כאשר צבירת הנקודות מתאפשרת באמצעות שיטת הבניה המיושמת וכן חומרי הבניה בהם משתמשים.

חומרי בנייה ייעודיים לבניה ירוקה

לחומרי בנייה המיושמים בתהליך הקמת מבנים ירוקים יש השפעה ניכרת על קבלת זכאות לעמידה בתקן לבניה ירוקה 5281, כאשר חומרים אלו מוכרחים לשאת תווי תקן סביבתיים העומדים בדרישות הבינלאומיות.

למשל, מוצרים הנושאים את תו ה- EPD ו-LCA הינם חומרים ידידותיים לסביבה שבוצע בהם ניתוח מחזור חיים, ולכן הם יאפשרו לצבור ניקוד על פי התקן, מוצרים בעלי תו ירוק ובייצור מקומי יצברו ניקוד לבניה ירוקה גם כן וחומרים המגיעים ממקור אחראי או מכילים חומרים ממוחזרים יסייעו בצבירת הניקוד בדרך לבניית מבנה ירוק.