לשיחה עם נציג
תפריט

טביעת רגל פחמנית (GHG) של מוצר נקבעת לאחר חישוב של פליטת גזי החממה ממוצר כלשהו, החל בתהליך הייצור של המוצר ועד שמסתיים השימוש בו. המדידה כוללת התייחסות בעיקר לגזי הפחמן הדו חמצני וגז מתאן הנפלטים מהמוצר לאורך חייו אשר מובילים להתחממות הגלובלית.

טביעת רגל פחמנית של מוצר יכולה להיווצר בגלל תהליכי ייצור מורכבים הכרוכים בפליטה של גזי חממה, שימוש רב באנרגיה, שינוע על פני כדור הארץ (ייצור פלסטיק למשל), הרס של סביבה טבעית (כריתת עצים) ועוד, אך גם בגלל פליטת גזי חממה המתרחשת כתוצאה משימוש במוצר (כמו מכוניות למשל) וכן פליטת גזי חממה, רעלים וחומרים מזהמים אחרים, בזמן השימוש בחומר עצמו.

עם זאת, קיימים חומרים בעלי טביעת רגל פחמנית נמוכה ואף חומרים המיועדים לצמצם את טביעת הרגל בתהליכים בהם הם מיוצרים. הנה הסבר על קצה המזלג על המשמעות של טביעת רגל פחמנית במוצרים שונים:

איך מודדים טביעת רגל פחמנית של מוצר?

לצורך מדידת טביעת רגל פחמנית (CARBON FOOTPRINT) של מוצר יש למדוד את פליטת הגזים המתרחשת לכל אורך תהליכי הייצור של המוצר וכן לאורך השימוש בו. לכן מדידה של פליטת גזי חממה בתהליך ייצור של טיח, חומר שיקום או תערובת צמנטית כלשהי למשל, יכלול בתוכו את כל תהליך הייצור, החל מהאנרגיה שנצרכה בחציבת המשאבים מהטבע, שינוע שלהם לאתר הייצור, תהליך הייצור עצמו על כל היבטיו (אנרגיה, חשמל ומים שנצרכים בתהליך) ועד לאריזת החומר המוגמר, שינוע שלו לאתרי הבנייה, הפליטות שלו במהלך חייו וכן את הפעולות שייעשו בסיום חייו של החומר (פינוי והטמנה). 

בצרפת למשל, קיים חוק המחייב סימון טביעת רגל פחמנית על מוצרים שונים, אשר מטרתו להביא את היצרנים לשיפור וצמצום טביעת הרגל הפחמנית של המוצרים שלהם.

ישנם תהליכי ייצור מסוימים של מוצרים אשר עוברים תהליכי פיקוח מחמירים, הבוחנים את מחזור החיים של המוצר (LCA) החל מחציבת חומרי הגלם ועד לסוף חיי המוצר בסוף השימוש בו, וממצאיהם תורמים לצמצום טביעת הרגל הפחמנית של תהליכי הייצור. בקרה זו אשר נעשית על תהליכי הייצור נועדה לעודד צמצום הפליטות והפגיעה בסביבה שנוצרים באשמת ענף הבנייה. על סמך תהליך ה-LCA של החומר, ניתנת תעודת EPD המאשרת שהחומר הוא בעל פגיעה מינימלית בסביבה, הוא נחשב לחומר בנייה ירוקה ותורם לניקוד של בנייה ירוקה לפי תקן 5281.

מהי טביעת רגל פחמנית של מוצר?

מה זה EPD / LCA ?

 EPD / LCAהם חלק ממערך של תקנים, היתרים, הצהרות ותקנות בתחום הבנייה הירוקה.

הצהרת EPD היא כלי שמטרתו לסייע בחישוב ההשפעות השונות של מוצר מסוים על הסביבה בהתייחס למחזור החיים של המוצר (LCA) החל מתהליך הייצור שלו ועד לסיום השימוש במוצר וגם לאחר מכן. למשל במקרה של מוצר בתחום האיטום, אשר ממשיך להשפיע על המבנה גם שנים רבות לאחר השימוש בו.

לעומת זאת, LCA הוא כלי מדעי המיועד לספק מידע מדויק, מקיף ורלוונטי ככל הניתן לצורך עריכת חישוב EPD.

כאשר עושים שימוש בחומרים בעלי הצהרת EPD או LCA או שניהם גם יחד, המוצר למעשה מקבל אישרור כי ההשפעה שלו על הסביבה היא מופחתת, מה שמקטין את ההשפעה של ענף הבנייה על משבר האקלים ה-21 ועל ההתחממות הגלובלית. 

למה חשוב להשתמש במוצרים בעלי תקני EPD/LCA

מלבד העובדה כי מדובר במוצרים אשר אינם משפיעים או לחלופין משפיעים במידה מופחתת על הסביבה, שימוש במוצרים אלו מעניק צבירת ניקוד לפי תקן 5281 לבנייה ירוקה. לצורך עמידה מינימלית בתקן הבנייה הירוקה (5281), יש לצבור מינימום 55 נקודות בנייה ירוקה בסעיפי התקן השונים, המעניקות כוכב אחד בלבד. אחד מסעיפי התקן מתייחס לפרק 4 המדבר על חומרי הבנייה בהם נעשים שימוש, כאשר תת סעיף 4.5 מדבר על שימוש במוצרים/חומרים בעלי הצהרת EPD/LCA אשר מאפשר לצבור ניקוד בתקן. 

לסיכום,  א.צ. טכנולוגיות מתקדמות לבניה מספקת מגוון חומרים בעלי תו תקן מתאים לבניה ירוקה, פתרונות מתקדמים ומגוון טכנולוגיות. בקטלוג הבנייה הירוקה החדש של א.צ., ניתן למצוא את כל החומרים והמוצרים המעניקים ניקוד לבנייה ירוקה, ובאילו סעיפים ניתן לצבור עליהם ניקוד.  למידע נוסף וייעוץ – צרו קשר ונשמח לעזור.