לשיחה עם נציג
תפריט

בטון נחשב אחד החומרים החזקים ביותר בעולם. לכן משתמשים בו בישראל באופן כמעט גורף לבניית מבני ציבור ותעשייה, בנייני מגורים ובתים פרטיים. אבל גם בטון עשוי לגלות סימני חולשה במקרים שונים. השאלה היא – מה יכול לגרום לסדקים בבטון? איך מחליטים איזה טיפול הכי מתאים לבעיה ואילו חומרים מתאימים לצורך מילוי ותיקון סדקים בבטון?

מהם הגורמים להתפתחות סדקים בבטון?

בטון משמש לבניית מבנים חזקים, נוקשים ועמידים בפני פגיעות שונות. עם זאת, מבני בטון הם חסרי גמישות בפני שינויים בסביבה ולפעמים זהו בדיוק גם הגורם לסדקים בבטון, בעקבות עלייה בלחצים שונים על המבנה. סדקים בבטון יכולים להיווצר גם בגלל כשלים בבנייה, תוספות בנייה לא מפוקחות, מבנים ישנים שנבנו על פי תקנים ישנים, תזוזות טבעיות של הקרקע ועוד. סדקים יכולים להיווצר גם בגלל תהליכי התקשות לא תקינים של בטון טרי.

כאשר מופיעים סדקים בבטון זה עשוי להיות סימן לדאגה, המחייב ביצוע הערכה מקצועית של מומחים הנדסיים. עם זאת, סדקים בבטון יכולים גם להיות פגם קוסמטי שאינו מעיד על סכנה כלל.

מילוי ותיקון סדקים בבטון

איך מחליטים על סוג הטיפול בסדקים בבטון?

קיים מספר גדול של גורמים לסדקים במבנה בטון. עם זאת, קיימים שני סוגים עיקריים של סדקים בבטון:

  • סדקים קונסטרוקטיביים בבטון סדקים במבנה, שיכולים להעיד על סכנת התמוטטות של המבנה. סדקים אלה יכולים להיגרם בגלל בנייה לא מפוקחת, שקיעה של חלקי שלד, התנפחות של חלקי ברזל בעקבות קורוזיה בתוך הבטון, כשלים בבנייה ועוד.
  • סדקים אסתטיים בבטון יכולים להתרחש בגלל תהליכי התקשות לא תקינים של הבטון או הטיח. לרוב מדובר על סדקים שאינם מסוכנים, אך גם אותם חשוב לבדוק כדי למנוע מצבים של חדירת מים אל פנים המבנה דרך סדקים אלו. ייתכנו גם סדקים במעטפת החיצונית של הבטון, המעידים על כשל ביצועי, אך לרוב אינם מעידים על סכנה כי אם על פגם אסתטי.

נוסף על הבחנה בין שני סוגי הסדקים העיקריים הללו, יש לבצע מגוון בדיקות שמטרתן לברר את עומק הסדקים, הרוחב שלהם, ניטור ההתפתחות שלהם ועוד. רק לאחר ביצוע כל הבדיקות הללו ניתן להחליט על אופי התיקון, עומקו ועל חומרי בנייה ותיקון סדקים לבטון המתאימים לביצוע. 

סוגי תיקון סדקים בבטון לדוגמה

  1. במקרה של סדקים שטחיים במעטפת החיצונית של המבנה – לאחר בדיקה כי לא קיימת סכנה, ניתן לבצע תיקון שטחי יחסית שמטרתו לאטום את הסדקים הקיימים ולמנוע היווצרות שלהם בשנית. ניתן להשתמש לשם כך בחומר כדוגמת ספיר 610 – מלט ייבוש מהיר, המיועד למגוון תיקוני בטון כולל סתימת סגרגציות וסדקים.
  2. שיקום עמודי בטון שנסדקו בעקבות קורוזיה של מוטות ברזל בתוך הבטון – מדובר על תיקון עמוק ומורכב יותר, הכולל חשיפה וקילוף של שכבות הבטון, ניקוי המוטות, איטום המוטות בחומר מונע קורוזיה (כדוגמת ספיר 690) ורק לאחר מכן חידוש הבטון עצמו בעזרת חומר חזק כמו ספיר 620 המשמש לתיקון עמודי בטון ובין היתר גם מעכב קורוזיה בברזלים.

 

לסיכום, מילוי ותיקון סדקים בבטון עשוי להיות תהליך פשוט ויעיל, כאשר הוא מתבצע באמצעות החומרים המתאימים, לאחר אבחון מקצועי של מהות הסדקים, המקור שלהם והסיכון שהם מהווים לעמידות המבנה. למידע נוסף וייעוץ מקצועי – צרו קשר!