לשיחה עם נציג
תפריט

מהם חומרי מליטה?

המלט הוא למעשה תערובת מבוקרת של מספר חומרים, אשר במגע עם מים הם מתקשים והופכים לחומר דמוי אבן בעל יכולות הדבקה.

המלט מכיל בתוכו חומרי מליטה שונים כגון צמנט, סיד ודבק אקרילי. כמו כן, המלט מכיל גם גבס, אגרגטים דקים (חול דיונות, חול מחצבה וכו'), מוספים למיניהם ונוזל.

ישנם חומרי מליטה אווריריים המתקשים ומתקיימים באוויר בלבד (כלומר, במגע עם מים הם מתפוררים), וישנם חומרי מליטה הידרבליים אשר מתקשים ומתקיימים גם באוויר וגם במים.

חומרי המליטה מהווים מרכיב עיקרי בתהליכי בניה ושיקום מבנים. הסוגים השונים והמגוונים של חומרי המליטה הם הבסיס לתחילת כל סוג עבודה, בין אם מדובר בבניית מבנה חדש או בשיקום ותיקון מבנה קיים.

כך, זה היה בלתי נמנע שיחד עם שיטות הבניה המודרניות, גם תחום חומרי המליטה התפתח והביא עימו חומרים עמידים, חזקים ויציבים אשר איתם ניתן ליישם דברים שלא נעשו בעבר.

תפקידם של חומרי המליטה בתהליכי בנייה

חומרי המליטה (והתערובות השונות שנוצרות מהם) משמשים לבניה של קירות (לבנים, בלוקים), טיוח קירות ולהדבקה (ריצוף, אריחים ועוד).

כפי שצוין, חומרי המליטה מורכבים מכמה סוגים של חומרי גלם, כאשר שילובים שונים של חומרי גלם אלו יוצרים תערובות וחומרים חדשים בהם נעשה שימוש רב בשיטות הבניה המקובלות כיום.

ישנם מספר חומרי מליטה עיקריים, אשר מהווים את התשתית לבניית מבנים חדשים או שיקום מבנים קיימים.

  • צמנט – חומר מליטה מינראלי עשוי אבקה, מורכב מחומרי גלם של אבן גיר ואדמת חרסית. במגע עם מים, הצמנט מהווה את הדבק המחבר בין חומרי הבניה השונים. הצמנט מהווה את המרכיב העיקרי בבטון, כאשר תכונותיו מדביקות ומקשרות את מרכיבי הבטון יחדיו, והופך אותם לחומר דמוי אבן.
  • גבס – חומר המליטה היחיד שאפשר להשתמש בו ללא אגרגטים (גרגירי חול). לגס יש תכונות של התקשות מהירה ונפח גדול, דבר אשר הופך אותו מתאים לעבודות טיוח, יציקה וקישוט.
  • סיד – יכול להגיע בצורה של אבקה או בצק, בצורה של סיד חי או סיד כבוי (אווירי).

חומרים נוספים אשר מוסיפים לחומרי המליטה השונים הם אגרגטים (גרגירי חול דקים\גסים, חצץ, סומסום וכו'), מוספים כימיים אשר משפרים את תכונות החומר (מגדילים עבידות, חוזר, כושר הדבקה ועוד) וכמובן, מי שתיה (אין להשתמש במים מלוחים או מי תעשיה, שכן אלו עלולים להכתים ולפורר את החומר לאחר התייבשותו).

עבודת היישום של חומרי המליטה מתחילה בערבובם עם מים, כך החומרים הופכים למשחתיים והמריחה הינה קלה וגמישה יותר הודות לאלסטיות של החומר בזמן יישומו.

במהלך הייבוש של חומרי הבניה השונים (כגון בטון או טיח צמנטי), חומרי המליטה עוברים תהליך התקשרות, דבר המעניק חוזק והתקשות מיטבית בין האלמנטים השונים הקיימים בחומר. כך, מתקבל מבנה מבוסס ועמיד.

חומרי מליטה המיועדים לשיקום ותיקון

בנוסף לשימוש בתהליכי בנייה חדשים, חומרי המליטה משמשים גם לצורכי שיקום ותיקון של מבנים העשויים בטון.

לדוגמה כאשר נוצרים במבנים פגעים כתוצאה מנזקי מזג אוויר או כל גורם אחר, ניתן לתקן אותם בקלות וביעילות באמצעות יישום חומרי מליטה המיועדים לכך.

כיום ניתן למצוא מגוון חומרי תיקון ושיקום איכותיים המאפשרים לבצע תיקונים בבטון מעל ומתחת פני המים. חומרים אלו מכילים תערובת צמנט מיוחדת המעניקה חוזק ועמידות למשך זמן רב.

ניתן להשתמש בחומרים אלו לצורך תיקונים של סדקים וסגרגציה הנוצרים בבטון, תעלות ביוב, עמודים וקורות העשויים בטון, מדרכות, רמפות, צינורות בטון ועוד.

לסיכום, ניתן לראות כי חומרי המליטה מהווים חלק בלתי נפרד מכל תהליך בנייה. חשוב לבחור את חומר המליטה האיכותי ביותר בהתאם למטרה שלמה הוא מיועד, תוך התחשבות בתנאי השטח והסביבה.